Köp valla

Rengör fästet

För att ta bort gammal fästvalla behöver du ett bra rengöringsmedel, vi brukar använda oss utav Titab, en skrapa och lite papper. I den här videon visar Ove hur du rengör fästzonen på ett bra sätt så att du har ett torrt och bra underlag för den nya fästvallan.

Rengör glidet

För att din glidvallning ska fungera så bra som möjligt är det viktigt att du har rengjort dina glidytor på ett bra sätt. I den här videon visar Ove hur du rengör dina glidytor genom att bland annat värma in ett mjukt paraffin och sedan sickla och borsta skidorna. Det du behöver är ett vallajärn, pappershandukar eller liknande, ett mjukt paraffin, en sickel,  en styrspårsickel,  en nylonborste och en mässingborste.

Värma in en glidvalla

För att skapa låg friktion mellan skida och snö beläggar man glidytorna med ett tunt lager av glidvalla. Glidvallan består i huvudsak av paraffin och fluor. Billiga vallor innehåller lite eller inget fluor medan dyrare vallor innehåller mycket fluor. Fluor har en vatten- och smutsavstötande effekt och förbättrar också slitstyrkan rejält. I den här videon visar Ove hur du värmer in glidvallan på ett enkelt sätt.

Rugga och grunda fästet

En viktig förutsättning för en lyckad fästvallning är en bra grund. Genom att rugga fästzonen och lägga ett jämnt lager grundvalla så får du en bättre fästvallning som håller längre. I den här videon visar Ove hur du först ruggar fästzonen med ett 80 eller 100 papper och sedan lägger ett jämnt och tunt lager grundvalla.

Fästvalla med burk

Ofta är det så att det inte finns en enda fästvalla som har alla de rätta egenskaperna för dagens före och då får man helt enkelt använda flera olika vallor som tillsammans ger de egenskaper man söker. Exempelvis en seg och slitstark grundvalla i botten och sedan ett par lager av en elastisk burkvalla för dagens temperatur. I vissa fören kan man behöva toppa med en lite hårdare burkvalla för att inte försämra glidet. I den här videon visar Ove hur du enkelt applicerar tre tunna lager burkvalla på dina skidor.

Fästvalla med tejp

Tejpen är faktiskt ett bra alternativ om man gillar att åka skidor men inte att valla. Den fungerar nästan jämt och håller i ca 30 mil. I den här videon visar Ove hur enkelt det är att valla med en tejp.

Rilla ett par skidor

Rillning innebär att du skapar en struktur under skidan så att vattnet enklare ska transporteras bort. Rillning är därför väldigt viktigt för glidet vid varma och blöta fören. Det finns såklart olika mönster på rillarna, generellt kan man säga att ju varmare och blötare snö det är desto grövre struktur ska man ha. I den här videon visar Ove hur enkelt det är att rilla ett par skateskidor.

Till toppen

BESÖK OSS

KONTAKTA OSS

LÄR KÄNNA OSS

Detectus AktivX AB

Moravägen 1

782 31 Malung